Het chippen van uw huisdier

//Het chippen van uw huisdier
Het chippen van uw huisdier 2021-09-25T18:00:03+00:00

Chippen

Het chippen van honden is sinds 2013 verplicht. Dit moet door de fokker worden gedaan voordat de pup wordt verkocht. Vanaf november 2021 heeft u als fokker een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) nodig om uw pups te laten chippen.

Haalt u een pup uit het buitenland? Dan heeft u ook een UBN nummer nodig om deze in Nederland te registreren. Voor meer informatie hierover kunt u de website van het RVO bezoeken.

Jaarlijks worden veel dieren als vermist opgegeven. In de meeste gevallen zijn het katten die zoekraken, maar ook honden lopen weg. Opvallend is dat het zeer vaak voorkomt dat, als een dier gevonden wordt, niet snel de eigenaar gevonden kan worden. Eigenaren kunnen vaak ook slecht hun zoekgeraakte huisdier beschrijven (katten). Verder duurt het vaak lang voordat een kat als vermist gesignaleerd wordt door de eigenaar. Met behulp van een zogenaamde microchip is uw huisdier wel herkenbaar. Indien uw huisdier gevonden wordt kan degene die het dier gevonden heeft met een zogenaamd afleesapparaat de code aflezen. Door dit chipnummer in te voeren op de NDG is het eenvoudig om de eigenaar te achterhalen, zodat het dier weer snel terug kan naar zijn baasje.

Een chip is een klein buisvormig apparaatje (ongeveer 2 x 2 x 6 mm) waarin een unieke code is opgeslagen. De chip wordt door middel van een injectie onder de huid van uw huisdier ingebracht. Vervolgens worden de gegevens doorgegeven aan een aangewezen databank. Door middel van een chipreader kan de chip worden afgelezen.

Het grote voordeel van het chippen is dus dat de eigenaar altijd snel is te achterhalen. Als uw kat of hond zoek raakt is de kans dus veel groter dat u het dier snel terug krijgt. Het is uiteraard van belang dat u uw contactgegevens (met name uw telefoonnummer) up-to-date houdt in de database.

Als u met uw dieren naar het buitenland gaat is het verplicht dat uw dier een chip heeft. Indien uw dier in het buitenland zoek raakt kan men ter plaatse ook zien dat uw hond uit Nederland komt (het chipsysteem is een internationaal systeem). Op de website van de NDG kunt u (en een eventuele vinder van uw dier) de gegevens vinden als uw dier gechipt is.

Wist u trouwens dat het chippen  van uw kat ook mogelijk is bij een operatie en dat het dan helemaal pijnloos is? Bovendien is het chippen dan ook nog goedkoper.