Konijnen

Konijnen 2017-05-22T16:23:45+01:00

Aanschaf en verzorging van konijnen
Hieronder treft u een video aan over de aanschaf en verzorging van konijnen.

Konijnenziekten
Er zijn twee beruchte konijnenziekten te weten Myxomatose en VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom, ook wel konijnen bloederziekte genoemd). Beide ziekten worden veroorzaakt door virussen. Deze virussen worden door insekten (muggen, vlooien)  overgedragen van konijn naar konijn. Ook kan dit door vers gras waar andere konijnen op hebben geplast. Beide ziekten zijn bijna altijd dodelijk voor het konijn en er bestaan hiervoor geen medicijnen.

De ziekteverschijnselen

Bij door myxomatose aangetaste konijnen zijn vier tot vijf dagen na de infectie diktes op de oogleden en op de oren zichtbaar. Soms wordt alleen een sterke zwelling van deze lichaamsdelen vastgesteld. Deze diktes worden steeds groter en na acht tot tien dagen gaat 80-90% op zeer brute wijze dood in een toestand van volledige uitputting.

Bij door bloederziekte aangetaste konijnen overlijdt zeker 90% plotseling zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Overleden konijnen hebben bij deze ziekte soms alleen wat bloed aan het neusje of de anus en zien er verder nog gezond uit.
Het voorjaar is de beste tijd om konijnen in te laten enten. De enting tegen myxomatose werkte vroeger niet een heel jaar, waardoor uw konijn voor een optimale bescherming in een seizoen meerdere keren ingeënt moest worden.

Sinds enige tijd hoeft uw konijn nog maar één keer per jaar ingeënt te worden, omdat er een nieuwe entstof is ontwikkeld. Deze entstof werkt een jaar. Verder is het een groot voordeel dat de entstof nu ook (individueel) per konijn verpakt is en niet meer per tien. Hierdoor kunnen we uw konijn op elk moment inenten (tot voor kort werd dit vaak op speciale vaccinatie-dagen gedaan). Uw konijn is na 3 weken volledig beschermd.

Regelmatig organiseren we een konijnen-entmiddag (dan ook een gereduceerd tarief).

Konijnen kunnen worden ingeënt vanaf de leeftijd van ongeveer 5 weken.

Het wordt afgeraden drachtige konijnen in te enten tegen myxomatose.