Vliegen- en knuttenbestrijding

//Vliegen- en knuttenbestrijding

Vliegen- en knuttenbestrijding


Vliegen- en knuttenbestrijding is waarschijnlijk nog belangrijker dan in de voorgaande jaren.

De ontdekking van het Smallenbergvirus in december 2011 benadrukt wederom hoe belangrijk vliegen- en knuttenbestrijding bij runderen is.

 

Het Schmallenbergvirus
Het Schmallenbergvirus is een recent ontdekt virus. Het Schmallenbergvirus vertoont gelijkenissen met groepen virussen waarvan bekend is dat zij worden overgedragen door knutten (Culicoïdes) en muggen. Knutten zijn in de winter niet actief, maar het is bekend dat virussen, waaronder het blauwtongvirus, in de knutten de winter overleven en in het voorjaar weer infecties veroorzaken.

Auriplak oorplaatjes
Auriplak oorplaatjes beschermen een seizoenlang (tot 4 maanden) tegen alle veelvoorkomende weidevliegen (inclusief de zomerwrangvlieg en de hoornvlieg). Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de hoornvlieg een belangrijke rol speelt bij de besmetting van (drachtige) vaarzen met Staphylococcus aureus. Dit is een bekende verwekker van mastitis.  Auriplak beschermt ook tegen de vlieg Musca autumnalis, de veroorzaker van parafilariose.

De werkzaamheid tegen Culicoïdes (knutten) ter preventie van Blauwtong en het Schmallenbergvirus is bewezen in Duitse onderzoeken, maar is korter.

De Auriplak oorplaatjes worden aan de I&R oormerken bevestigd, hebben een wachttijd voor melk en vlees van 0 dagen en zijn diervriendelijk en veilig.

2015-07-10T13:39:16+00:00 5 juni, 2012|